Pengenalan :Ini kuek kebesaran orang Bugis, hehehe... Soalnya selain rasanya yang enak, penganan ini selalu ada di acara-acara adat atau untuk menyambut tamu.
Hmm... lebih segar lagi jika baru saja keluar dari esbok. Manis pisangnya dan rasanya yang dingin meresap di lidah :)
BaHan-bAhAn :Pisang sdh masak dan ranum, satu sisir.
Gula, enam sendok makan.
Telur, 5 biji.
Santan, 1 gelas.
sedikit garam
Tambahan: daun pisang dan lidi untuk penyemat.
cArA-Cara :1. Ambik isi pisang dan buang tengahnya (yg ada hitam2nya). Campur semua bahan dan blender. dan dimasak ke ats API YANG KECIK hingga setengah masak...(ini tambahan dari saya..perlu sebab adunannya cair selepas blender..)
2. Ambil daun pisang, bentuk cam wat bungkus (lihat bentuknya di gambar). Isi dengan adunan pisang di atas.
Hmm... lebih segar lagi jika baru saja keluar dari esbok. Manis pisangnya dan rasanya yang dingin meresap di lidah :)
BaHan-bAhAn :Pisang sdh masak dan ranum, satu sisir.
Gula, enam sendok makan.
Telur, 5 biji.
Santan, 1 gelas.
sedikit garam
Tambahan: daun pisang dan lidi untuk penyemat.
cArA-Cara :1. Ambik isi pisang dan buang tengahnya (yg ada hitam2nya). Campur semua bahan dan blender. dan dimasak ke ats API YANG KECIK hingga setengah masak...(ini tambahan dari saya..perlu sebab adunannya cair selepas blender..)
2. Ambil daun pisang, bentuk cam wat bungkus (lihat bentuknya di gambar). Isi dengan adunan pisang di atas.
3. Tutup atasnya dengan menyematkan lidi.
4. Kukus sekitar 15-20 minit.
5. Dinginkan, masukkan ke dalam esbok, pas2 nikmatilah hasil tgn anda :)
4. Kukus sekitar 15-20 minit.
5. Dinginkan, masukkan ke dalam esbok, pas2 nikmatilah hasil tgn anda :)
No comments:
Post a Comment